Organisatie

Dit is de officiële website van "De SteraGas Vlaams-Brabant Classic", een organisatie van Wielerclub Sport & Steun Zemst-Bos vzw.


Contact: devlaamsbrabantclassic@skynet.be


Enkele sfeerbeelden...

Podium 2022 met winnaar Victor Hannes in het midden

Historiek


Wielerclub Sport & Steun werd opgericht in 1977. De inwoners van Zemst-Bos (een gehucht van de fusiegemeente Zemst) waren reeds decenia lang gebeten door de wielermicrobe. Dit dankzij ondermeer de successen van dorpsgenoot Jan Lauwers bij de profs. Jan won in 1963 zelfs 2 etappes in de Ronde van Spanje als ploegmaat van Rik Van Looy, alias de keizer van Herentals. In 1967 stond hij nog één keer op het hoogste schavotje in de Vuelta.


In 1977 besliste Patrick De Donder, een jonge sportieveling uit Zemst-Bos, om in de voetsporen te treden van Jan of "Zjang Koereur". Om de plaatselijke renner te steunen richtten enkele wielerfanaten de Wielerclub Sport & Steun op. Ieder jaar werden enkele koersen georganiseerd.


Tal van jonge renners streden voor ereplaatsen op de Zemstse wegen. Dat er vaak toekomstige vedetten aan de start stonden is een aangename vaststelling. Zo koersten Roger Ilegems (Olympisch kampioen puntenkoers in Los Angeles 1984) en Tom Steels met succes in Zemst-Bos. Ook Ronny Van Holen, Corneille Daems, Patrick Verschueren, Rudy en Marc Patry, Sébastien Demarbaix, Thomas Dekker, Arnaud De Lie  en vele anderen, klinken bekend in de oren.


Toekomst


Op dit moment is het nog altijd ons doel om de jonge wielersport te steunen. Wij organiseren jaarlijks 2 wielerwedstrijden: 1 wegwedstrijd in juli voor juniores en onze belangrijke interclub wielerwedstrijd voor juniores in september ieder jaar. Met deze organisaties stellen wij ons tot doel de jeugdwielrenners de kans te geven zich ten volle te kunnen meten op sportief vlak in de beste en meest veilige omstandigheden, zonder onze toeschouwers te vergeten...